Onze Inzichten

17.7.2023

Zonnepanelen plaatsen in België: Is het nog rendabel?

Zonne-energie is de afgelopen jaren in België enorm populair geworden, en zonnepanelen zijn uitgegroeid tot een veelbesproken onderwerp. Maar met de veranderingen in de energiemarkt en de terugleversubsidie voor zonne-energie is het begrijpelijk dat mensen zich afvragen of het nog steeds rendabel is om zonnepanelen te plaatsen. In deze blogpost zullen we onderzoeken of het investeren in zonnepanelen in België nog steeds een verstandige keuze is, en we zullen de redenen bespreken waarom dit het geval is.

 1. Besparing op energiekosten:

  Een van de belangrijkste redenen waarom zonnepanelen nog steeds rendabel zijn, is de besparing op energiekosten. Door zonne-energie te gebruiken, kunt u uw afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verminderen en uw eigen elektriciteit opwekken. Dit betekent dat u minder elektriciteit hoeft af te nemen van uw energieleverancier, waardoor uw energierekening aanzienlijk kan worden verlaagd. Met stijgende energieprijzen kan dit een aanzienlijke besparing op de lange termijn opleveren.


 2. Terugleververgoeding:

  In België is er een systeem van netvergoedingen en terugleververgoedingen voor eigenaars van zonnepanelen die hun overschot aan opgewekte elektriciteit aan het net leveren. Hoewel het systeem in de loop der jaren is veranderd, biedt het nog steeds een vorm van compensatie voor de energie die u teruglevert aan het net. Hoewel de tarieven zijn afgenomen, kan de terugleververgoeding nog steeds bijdragen aan de rendabiliteit van zonnepanelen.
 3. Gunstige subsidieregelingen en premies:

  De Belgische overheid heeft verschillende subsidieregelingen en premies ingesteld om de installatie van zonnepanelen te stimuleren en te ondersteunen. Hoewel deze regelingen in de loop der tijd kunnen veranderen, kunnen ze nog steeds een belangrijk voordeel bieden bij het rendabel maken van uw investering in zonnepanelen. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste subsidiemogelijkheden en te profiteren van de beschikbare financiële ondersteuning.
 4. Milieuvriendelijkheid en duurzaamheid:

  Naast de financiële voordelen dragen zonnepanelen bij aan een duurzame en milieuvriendelijke toekomst. Door te investeren in zonne-energie vermindert u uw CO2-voetafdruk en draagt u bij aan het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Het vergroenen van uw huishouden kan een positieve impact hebben op het milieu en de klimaatverandering helpen bestrijden?

Conclusie: Het plaatsen van zonnepanelen in België blijft een rendabele keuze, ondanks veranderingen in de energiemarkt en subsidiesystemen. De besparing op energiekosten, de terugleververgoedingen, de beschikbare subsidieregelingen en de positieve impact op het milieu maken het investeren in zonnepanelen nog steeds aantrekkelijk. Het is belangrijk om de lokale regelgeving en subsidies op de voet te volgen en uw persoonlijke situatie te evalueren voordat u een beslissing neemt. Door gebruik te maken van zonne-energie kunt u niet alleen uw energierekening verlagen, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst.


Ontdek vandaag hoeveel zonnepanelen voor U kosten en van welke subsidies U gebruik kan maken: https://www.totalenergyprojects.nl/offerte-aanvraag